Pikantny Krem Pomidorowy z Parmezanem

Uwielbiam zupy krem ,są niezwykle proste i zrobimy je z większości warzyw .
Dziś krem pomidorowy z pikantną nutą chilli i parmezanem :)

Składniki na 2 porcje:
4 pomidory świeże 
1 ząbek czosnku
połowa małej cebuli
łyżka oliwy z oliwek (lub truflowej)
2 łyżki gęstej śmietany
pieprz, sól
3 duże liście bazylii 
1 łyżeczka posiekanego chili 
parmezan starty na płatki


Sposób przygotowania:
 1. Na naszej oliwie dusimy pokrojony drobno czosnek oraz cebulkę i smażymy aż do zeszklenia . Dodajemy pomidorki pokrojone w drobna kostkę ,gotując wszystko około 12-15 minut ,aż pomidorki zmiękną.

2. Do zupy dodajemy przyprawy , pokrojone chili i posiekaną bazylie , gotujemy przez 3-5minut . Po czym dodajemy śmietanę. 

3. Za pomocą blendera całość miksujemy aż powstanie jednolita masa. 

4. Naszą zupę dekorujemy płatkami parmezanu (możemy również dodać kawałeczki chili oraz bazylie lub pietruszkę). Ja dodaję łyżkę gęstej śmietany również do zupy nałożonej już do misteczki.

Zupa wspaniale smakuje z grzankami czosnkowymi :)




Komentarze

Popularne posty