Ciasto Marchewkowe z polewą karmelową.
Dziś miałam okropnie ciężki oraz stresujący dzień ,więc aby się odstresować postanowiłam coś upiec, a że w mojej lodówce zawsze znajduję się pełno marchewek wyszło ciasto marchewkowe z sosem karmelowym i migdałem.Mieszkając w Anglii bardzo lubiłam kupować to ciasto , jak większość ciast Brytyjczyków jest wilgotne ,bardzo delikatne i wręcz idealne . Dziś sama potrafię takie zrobić i mimo przetestowania wielu różnych przepisów wybrałam jeden ,który najbardziej mi odpowiada.
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej(można pominąć)
4 jajka
1 szklanka brązowego cukru
2/3 szklanki oleju
2 szklanki marchwi startej na drobnych oczkach
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej(można pominąć)
4 jajka
1 szklanka brązowego cukru
2/3 szklanki oleju
2 szklanki marchwi startej na drobnych oczkach
Sposób przygotowania :
1. Mąkę przesiewamy i dodajemy przyprawy
2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę mikserem ustawionym na najwyższych obrotach. Zmniejszając obroty powoli dodajemy na przemian raz olej ,raz mąkę.
3. Marchew odsączamy i dodajemy do ciasta . Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem . Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C, pieczemy przez około 45-50 minut bez termoobiegu . Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do wystygnięcia.
Sos Karmelowy :
100g cukru
50g masła
około 100ml śmietanki 36%
Sposób przygotowania:
1. Do szerokiego garnka lub na patelnię wysypujemy cukier i rozprowadzamy na całej powierzchni .
Podgrzewamy na największym płomieniu bez mieszania przez kilka minut ,aż cukier całkowicie się rozpuści i zmieni kolor na brązowy. (Nie możemy doprowadzić do przypalenia się!)
2. Ogień zmniejszamy do minimum i dodajemy masło , cały czas mieszając aż całość się rozpuści i stworzy jednolitą masę . Do karmelu dodajemy śmietankę , wyłączamy ogień i mieszamy przez około pół minuty , aż wszystko ładnie się połączy. Sos przelewamy do słoiczka lub sosjerki , aby wystygła*.
*Jeśli masa jest lejąca i niedostatecznie gęsta spokojnie , masa po ostygnięciu sama zgęstnieje .
Ciasto wspaniale smakuje również z bakaliami w środku lub kremem śmietankowym.
2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę mikserem ustawionym na najwyższych obrotach. Zmniejszając obroty powoli dodajemy na przemian raz olej ,raz mąkę.
3. Marchew odsączamy i dodajemy do ciasta . Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem . Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C, pieczemy przez około 45-50 minut bez termoobiegu . Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do wystygnięcia.
Sos Karmelowy :
100g cukru
50g masła
około 100ml śmietanki 36%
Sposób przygotowania:
1. Do szerokiego garnka lub na patelnię wysypujemy cukier i rozprowadzamy na całej powierzchni .
Podgrzewamy na największym płomieniu bez mieszania przez kilka minut ,aż cukier całkowicie się rozpuści i zmieni kolor na brązowy. (Nie możemy doprowadzić do przypalenia się!)
2. Ogień zmniejszamy do minimum i dodajemy masło , cały czas mieszając aż całość się rozpuści i stworzy jednolitą masę . Do karmelu dodajemy śmietankę , wyłączamy ogień i mieszamy przez około pół minuty , aż wszystko ładnie się połączy. Sos przelewamy do słoiczka lub sosjerki , aby wystygła*.
*Jeśli masa jest lejąca i niedostatecznie gęsta spokojnie , masa po ostygnięciu sama zgęstnieje .
Ciasto wspaniale smakuje również z bakaliami w środku lub kremem śmietankowym.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz