Pierogi z Jagodami i Kozim mlekiem

Jagody to moje ulubione owoce , nie tylko przez wspaniały smak . Jagody są niezwykle zdrowe obniżają poziom cholesterolu , zmniejszają stężenie cukru we krwi .  Zawierają spore ilości Witaminy C z grupy B , liczne sole mineralne ,są bakteriobójcze i zapobiegają zatruciu pokarmowemu. Jagody są wyjątkowymi owocami i świetnie nadają się do ciast ,deserów oraz....PIEROGÓW!
Składniki na ciasto :
1kg mąki
400ml gorącej wody
1jajko
ok 1/2 szklanki koziego mleka
sól

Składniki na farsz z Jagód:
1litr jagód 
łyżka mąki ziemniaczanej*
cukier puder 
Sposób przygotowania:
1. Mąkę zaparzamy gorącą wodą (trzeba poczekać aż cała masa wystygnie) , dodajemy jajko , kozie mleko oraz 2 szczypty soli.
2. Do miski z jagodami dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej oraz cukier puder według uznania.
3. Gotowe pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.


*Dlaczego dodaje mąkę ziemniaczaną do jagód? Jagody z cukrem często podchodzą wodą i wypływają , po dodaniu mąki ziemniaczanej z soku z jagód robi się gęstszy sos :)


Smacznego:)








Komentarze

Popularne posty