Domowy chleb z burakiem

Chleb na prawdziwym zakwasie to coś co uwielbiam zwłaszcza taki z dodatkami i jak tylko mogę staram się taki przygotować . Zrobienie zakwasu troszkę trwa , więc jeśli nie umiemy ,a mamy dojście od kogoś innego to naprawdę warto spróbować ! OK nie przeciągajmy dłużej!

Składniki na jeden duży Bochenek:

-370g mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej
-8g soli
-180g startych buraków lub pokrojonych w bardzo drobną kosteczkę .
-220g aktywnego zakwasu (najlepszy jest zakwas żytni)
-200g ciepłej wody
-15g oliwy

Sposób przygotowania:

W dużej misce łączymy mąkę oraz sól , a w drugiej mieszamy zakwas ,oliwę i wodę . Do miski z mokrymi składnikami dodajemy suchę i mieszamy wszystko razem. Dodajemy starte buraki . Całość odstawiamy na 10 minut.

Następnie nasze składniki zagniatamy przez 10 sekund i odstawiamy. Proces powtarzamy 4 razy! Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.Z naszego ciasta formujemy bochenek i przekładamy go do formy ,blachy lub koszyka ,aby nabrał objętości (proces może trwać od 2 do 6godzin , optymalny czas to 3godziny ).

Kiedy nasz chleb jest już dobrze wyrośnięty, nagrzewamy piekarnik do 220st.C, a pod kratę na której będziemy piekli chleb wkładamy naczynie z ciepłą wodą (pamiętajmy ,że nie może być to zwykłe naczynie ). Chleb wykładamy na blachę i wstawiamy ,a w nasze naczynie z wodą dolewamy jej więcej ,aby utworzyła się para . Temperaturę można zniżyć do 200stopni.

 Pieczenie powinno trwać od 30 do 45minut .


Smacznego:)



Komentarze

Popularne posty