Banany w cieście z miodem
Banany w cieście , a dokładniej tempurze są zdecydowanie wyjątkowym deserem . Przepis jest niezwykle szybki i prosty , a potrafi zaskoczyć największych smakoszy. Ten przepis smakuje mi najbardziej.
Składniki:
-3 Banany
-1 jajko i 1 białko
-pół szklanki mąki pszennej (mniej więcej)
-pół szklanki mąki kukurydzianej
-mniej niż szklanka wody *
-szczypta soli
-1 łyżeczka cukru waniliowego (nie wanilinowego!)
-czarny sezam
-olej kokosowy do smażenia**
Sposób przygotowania:
1. Banany obieramy , każdego z bananów kroimy na 3 części .
2. Mąkę , sól , cukier , wodę oraz jajka mieszamy razem. Ciasto do tempury powinno mieć konsystencje nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe .
3. Do bardzo gorącego oleju kokosowego wrzucamy nasze obtoczone w cieście banany max po 3 szt naraz , aż do momentu zbrązowienia .
4. Banany odsączamy na ręcznikach papierowych.
5. Nasze banany układamy na talerzu i polewamy miodem (jeśli ktoś woli syropem klonowym) oraz posypujemy czarnym sezamem.
*woda do ciasta powinna być bardzo zimna ,im zimniejsza tym nasze ciasto będzie lepsze.
**do smażenia możemy użyć również zwykłego oleju lub smalcu ,ale na oleju kokosowym smakują najlepiej.
Banany wspaniale smakują z lodami waniliowymi , bitą śmietaną i gorącym sosem malinowym.
Składniki:
-3 Banany
-1 jajko i 1 białko
-pół szklanki mąki pszennej (mniej więcej)
-pół szklanki mąki kukurydzianej
-mniej niż szklanka wody *
-szczypta soli
-1 łyżeczka cukru waniliowego (nie wanilinowego!)
-czarny sezam
-olej kokosowy do smażenia**
Sposób przygotowania:
1. Banany obieramy , każdego z bananów kroimy na 3 części .
2. Mąkę , sól , cukier , wodę oraz jajka mieszamy razem. Ciasto do tempury powinno mieć konsystencje nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe .
3. Do bardzo gorącego oleju kokosowego wrzucamy nasze obtoczone w cieście banany max po 3 szt naraz , aż do momentu zbrązowienia .
4. Banany odsączamy na ręcznikach papierowych.
5. Nasze banany układamy na talerzu i polewamy miodem (jeśli ktoś woli syropem klonowym) oraz posypujemy czarnym sezamem.
*woda do ciasta powinna być bardzo zimna ,im zimniejsza tym nasze ciasto będzie lepsze.
**do smażenia możemy użyć również zwykłego oleju lub smalcu ,ale na oleju kokosowym smakują najlepiej.
Banany wspaniale smakują z lodami waniliowymi , bitą śmietaną i gorącym sosem malinowym.
Nie powinno się smażyć na oleju koko, najlepszy do tego jest olej rzepakowy lub oliwa :)
OdpowiedzUsuńtak jak napisałam niżej przy gwiazdce można używać zwykłego oleju albo nawet smalcu , mi smakują najlepiej na kokosowym co podkreśliłam , chociaż na oliwie bym nie usmażyła ze względu na posmak :)
Usuń