Chłodnik z Botwinki
Klasyczny chłodnik z botwiny jest wspaniałym rozwiązaniem na nadchodzące upalne dni.
Zdrowe , proste i wspaniale wyglądające danie , więc zaczynajmy!
Składniki:
-1 litr bulionu(najlepiej warzywnego)
-1 duży pęczek botwinki wraz z buraczkami
-400 ml kefiru
-1 łyżeczka octu winnego
-2 łyżeczki soku z cytryny
-sól, pieprz
-jajko na twardo
-zielony ogórek
-rzodkiewka
-świeży koper
Sposób
przygotowania:
1. Botwinkę myjemy ,obcinamy korzenie i kroimy buraczki w kostkę. Łodygi i liście również kroimy (nie musimy dodawać wszystkich liści)
2. Bulion gotujemy ,początkowo wrzucamy same buraczki przez około 5-6minut ,po tym czasie dodajemy również łodygi oraz liście . Wszystko gotujemy jakieś 3-5minut.
3. Do naszego wywaru z botwiną dodajemy sok z cytryny oraz ocet , gotujemy minutę . Wszystko doprawiamy .
4. Całość pozostawiamy do wystygnięcia i dodajemy kefir . Do chłodniku dodajemy rzodkiew ,zielony ogórek oraz sporą ilość kopru.
Chłodnik podajemy z jajkiem i przyozdabiamy łyżeczką śmietany .
SMACZNEGO! :)
Komentarze
Prześlij komentarz