Danisze z Syropem Klonowym i Orzechami

Danisze to duńskie ciastka podobne do ciasta francuskiego ,lecz zawiera drożdże . Nadzienia są różne pasta migdałowa, twarożek , cynamon , owoce oraz masa klonowa z orzechami pekan i ta ostatnia skradła moje serce. Niestety orzechy pekan nie są proste do dostania , a że pod ręką miałam akurat włoskie to troszkę zmodyfikowałam swój przepis. Ostrzegam przepis jest czasochłonny ,ale warto!


Składniki na ciasto:
-350g mąki pszennej 

-1duże jajko
-60ml ciepłej wody
-125ml mleka 
-15g drożdży świeżych 
-1łyżeczka soli
-25g drobnego cukru 
-250g masła 

Składniki na nadzienie:
-60ml syropu klonowego
-1/4 szklanki cukru trzcinowego
-40g masła
-40ml golden syrup
-40ml śmietanki 30% lub 36%
-120g orzechów pekan lub włoskich

Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka.
Do miski wlewamy wodę ,mleko i jajka , roztrzepać widelcem i odstawić na 10 minut. 
Do większej miski wsypujemy mąkę , sól ,cukier oraz rozpuszczone drożdże.Powoli dodajemy zimne kawałki masła , wciąż miksując ,ale kawałki masła muszą być wciąż trochę widoczne . Do naszej masy dodajemy zawartość mniejszej miseczki i mieszamy szpatułką (można zrobić to ręką ,ale ciepłe dłonie mogą zbyt szybko rozpuścić kawałeczki masła). Ciasta nie wyrabiamy ! Musi być delikatnie klejące , a malutkie kawałeczki masła wciąż widoczne . Ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na noc. Zimne ciasto wyciągamy następnego dnia z lodówki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na godzinę.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie .Wszystkie składniki oprócz orzechów mieszamy w garneczku , pamiętając że musimy dobrze roztrzepać jajko. Składniki musimy zagotować , do zgęstnienia i dodać orzechy . Naszą masę odkładamy na kilka minut ,ale należy pamiętać ,że dość szybko tężeje jeśli będzie zbyt gęsta można dodać do niej syropu :)
Nasze ciasto wałkujemy na kwadrat 50x50 
Ciasto należy złożyć na 3części , następnie znowu rozwałkować na kwadrat i tą samą czynność powtórzyć jeszcze około 3 razy .W końcowej fazie nasz płat powinien mieć jakieś 0,5cm grubości.
Ciasto dzielimy na 12 prostokątów , na każdy po środku dodajemy nadzienie  , nacinamy ukośnie boki i składamy ciasto od góry na przemian . 
Gotowe ciastka układamy na blaszce i przykrywamy ,pozostawiając do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę (ciasto ma podwoić objętość). 
Ciastka smarujemy jajkiem z 2łyżeczkami mleka i łyżeczką syropu klonowego i dekorujemy orzechami .
Pieczemy 20minut w 180C




Komentarze

Popularne posty