Brownie z kawałkami czekolady i pistacjami
Każdy zna Brownie ,czyli klasyk amerykańskiego cukiernictwa , dla mnie jest ciastem idealnym nie za słodkie , mocno czekoladowe i bardzo proste w wykonaniu.
Składniki:
-180g masła
-40g kakao
-160g czekolady (70%kakao)
-80g mąki pszennej
-80g czekolady mlecznej grubiej pokrojonej
-3 jajka
-240g cukru trzcinowego
-50g pokruszonych pistacji
Sposób przygotowania:
Masło oraz czekoladę (70%)rozpuszczamy w kąpieli wodnej , w miedzy czasie kroimy czekoladę mleczną na kawałki ,pistacje również . Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę .
Mąkę przesiewamy razem z kakao .
Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną czekoladę powoli dokładnie mieszając i stopniowo dodając mąkę z kakao oraz czekoladę i pistacje .
Połączone składniki wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja zwykle robię w blaszce do babki , ale ilość składników starczy na kwadratową blachę).
Pieczemy w 175C (termoobieg) około 30minut .
Swoje brownie zazwyczaj dekoruję rozpuszczoną czekoladą , malinami oraz pistacjami <3
Składniki:
-180g masła
-40g kakao
-160g czekolady (70%kakao)
-80g mąki pszennej
-80g czekolady mlecznej grubiej pokrojonej
-3 jajka
-240g cukru trzcinowego
-50g pokruszonych pistacji
Sposób przygotowania:
Masło oraz czekoladę (70%)rozpuszczamy w kąpieli wodnej , w miedzy czasie kroimy czekoladę mleczną na kawałki ,pistacje również . Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę .
Mąkę przesiewamy razem z kakao .
Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną czekoladę powoli dokładnie mieszając i stopniowo dodając mąkę z kakao oraz czekoladę i pistacje .
Połączone składniki wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja zwykle robię w blaszce do babki , ale ilość składników starczy na kwadratową blachę).
Pieczemy w 175C (termoobieg) około 30minut .
Swoje brownie zazwyczaj dekoruję rozpuszczoną czekoladą , malinami oraz pistacjami <3
Komentarze
Prześlij komentarz