Mini Torciki Bezowe
Ulubiony deser mojej mamy to bezy , mogłaby się nimi zajadać codziennie w każdej postaci . Dla mnie najlepszą wersją są w formie Mini torcików z bitą śmietaną i świeżymi owocami .
Składniki na bezy:
- 3białka dużych jaj
- szczypta soli
- 100g drobnego cukru lub cukru pudru
- 1łyżeczka skrobii ziemniaczanej
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ,na którym rysujemy okrągłe kształty wielkości takiej jakie mają być nasze bezy .
Białka ubijamy na sztywno ,dopiero pod koniec ubijania dodajemy stopniowo resztę składników.
Ja swoje bezy wyciskam za pomocą rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką , ale nałożone prosto z miski również będą wyglądać finezyjnie . Bezy pieczemy około 50minut , a nastepnie suszymy je przez 2h w uchylonym piekarniku . Upieczone i wystygnięte bezy przekładam bitą śmietaną i dekoruję owocami .
Komentarze
Prześlij komentarz