Mini Torciki Bezowe

Ulubiony deser mojej mamy to bezy , mogłaby się nimi zajadać codziennie w każdej postaci . Dla mnie najlepszą wersją są w formie Mini torcików z bitą śmietaną i świeżymi owocami .

Składniki na bezy:
  • 3białka dużych jaj
  • szczypta soli
  • 100g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1łyżeczka skrobii ziemniaczanej


Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ,na którym rysujemy okrągłe kształty wielkości takiej jakie mają być nasze bezy . 
Białka ubijamy na sztywno ,dopiero pod koniec ubijania dodajemy stopniowo resztę składników. 
Ja swoje bezy wyciskam za pomocą rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką , ale nałożone prosto z miski również będą wyglądać finezyjnie . Bezy pieczemy około 50minut , a nastepnie suszymy je przez 2h w uchylonym piekarniku . Upieczone i wystygnięte bezy przekładam bitą śmietaną i dekoruję owocami .
                     










Komentarze

Popularne posty