Cynamonki
Idealne na zimowe wieczory do kawy lub gorącej herbaty , dla mnie nie ma lepszego duetu idąc z narzeczonym na kawę do kawiarni zawsze polujemy na sławne cynamonki :D
Składniki na ciasto:
-600g mąki pszennej
-100g cukru
-100g masła
-30g drożdży
-250ml mleka
-0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1jajko
Składniki na nadzienie:
Składniki na ciasto:
-600g mąki pszennej
-100g cukru
-100g masła
-30g drożdży
-250ml mleka
-0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1jajko
-80g masła
-80g cukru
-2łyżeczki mielonego cynamonu
Dodatkowo:
Cukier do posypania , można użyć również lukru ,oraz roztrzepane jajko do posmarowania bułek.
Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszać z cukrem , dodajemy 3łyżki ciepłego mleka, 1łyżkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia .
Mleko rozgrzewamy ,rozpuszczamy osobno masło , a mąkę mieszamy z kardamonem. Wyrośnięte drożdże przekładamy do sporej miski lub do miski od robota kuchennego , stopniowo dodawaj ciepłe mleko , masło ,jajka oraz mąkę.
Ciasto wyrabiamy około 15minut, po czym ciasto odkładamy na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie możemy przygotować nadzienie do bułeczek ucierając miękkie masło z cukrem i cynamonem (najlepiej mikserem).
Nasze wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 1cm i smarujemy całość nadzieniem.
Ciasto zwijamy w "ślimaczki" i kroimy na mniejsze części , przekładamy je w papierki od muffinek i odkładamy na 30minut żeby ciut wyrosły.
Bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 8minut nastawione na 200stopni.
Miłego dnia !
Dodatkowo:
Cukier do posypania , można użyć również lukru ,oraz roztrzepane jajko do posmarowania bułek.
Sposób przygotowania:
Drożdże wymieszać z cukrem , dodajemy 3łyżki ciepłego mleka, 1łyżkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia .
Mleko rozgrzewamy ,rozpuszczamy osobno masło , a mąkę mieszamy z kardamonem. Wyrośnięte drożdże przekładamy do sporej miski lub do miski od robota kuchennego , stopniowo dodawaj ciepłe mleko , masło ,jajka oraz mąkę.
Ciasto wyrabiamy około 15minut, po czym ciasto odkładamy na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie możemy przygotować nadzienie do bułeczek ucierając miękkie masło z cukrem i cynamonem (najlepiej mikserem).
Nasze wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 1cm i smarujemy całość nadzieniem.
Ciasto zwijamy w "ślimaczki" i kroimy na mniejsze części , przekładamy je w papierki od muffinek i odkładamy na 30minut żeby ciut wyrosły.
Bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na 8minut nastawione na 200stopni.
Miłego dnia !
Komentarze
Prześlij komentarz